Suomen Peliautomaattihistoriallinen Seura 

Seuran näyttävä debyytti Helsingin jäähallissa

Seura piirsi itsensä aikakirjoihin esiintymällä Classic Car Show´ssa Helsingin Jäähallissa kaikkiaan 35 flipperin ja muutaman muun peliautomaatin voimalla 1.-3.5.1998. 

Suurin osa laitteista toimi moitteettomasti koko tapahtuman ajan, ja tavallisimmat murheet olivat kolikoiden -oikeiden tai väärien- juuttuminen kanaviin. Rock-Ola 481:n soittama rokki houkutteli hallin katsomotason nurkkaan uteliasta yleisöä, josta kohta seuloutuivat esiin varsinaiset pelimiehet ja miksei -naisetkin, arempien tyytyessä seuraamaan tapahtumia turvallisen välimatkan päästä, ellei suorastaan perääntyessä takaisin tutumman tuntuisten mobiiliajoneuvojen pariin. Pelihenkinen yleisö kuitenkin löysi paikkansa, ja seuran jäsenhakemuskaavakkeiden menekistä päätellen on odotettavissa seuran jäsenmäärän moninkertaistuminen. 

Tämä kuva ei ole jäähallin tilaisuudesta, mutta tältä se about näytti
Vanhin pelattavissa oleva laite oli Williamsin 8 Ball vuodelta 1966, jollainen oli ensimmäisiä tämän kirjoittajan pelaamia flippereitä, (tai tarkkaan ottaen yrittämiä, silloisen Servin Mökin aina valpas portsari piti huolen, etteivät kakarat liikoja pelailleet) ja uusin oli Ballyn Creature of the Black Lagoon vuodelta 1992. Suurin osa peleistä ajoittui 70-luvulle, Gottliebin System 1:n laitteistakin puuttui vain muutama, ja totesimmekin järjestäneiden jäsenten kesken ainakin jossain vaiheessa omistaneemme kappaleen melkein kaikkia näitä, vain Close Encounters of the 3rd Kind ja Dragon olivat olleet ainoastaan mekaanisena ja Asteroid Annie oli jäänyt kokonaan tavoittamattomiin. 

Vaikka tällaisen pelimäärän pystyttäminen kolmeksi päiväksi onkin mieletön ja rasittava operaatio (Henkkakin huilasi välillä Citikan takapenkillä), oli pelihallin pimputuksessa ja Rock-Olan soittaessa ajan henkeen sopivaa musaa (Whon Pinball Wizard jäi tosin korkean valintanumeronsa vuoksi aika harvoin kuulluksi, laite tuntui suosivan pienempiä numeroita) helppo tavoittaa menneiden aikojen pelihallifiilis, jolloin tukka liehui pitkänä ja ainakin tuuheampana kuin nykyisin, miehet joihin luotettiin tiesivät mikä oli täyttä tupakkaa, viiden pallon peli maksoi 20 ja mopon bensalitra 79 penniä.

Kaiken kaikkiaan hyvät vibat, mahtavat fiilikset ja ikimuistoinen tapahtuma, eikä allekirjoittanut ole opiskellut journalistiikkaa Amerikassa! Jäämmekin odottamaan mielenkiinnolla uusia tempauksia, mutta täytyy muistaa, että kaikki on meidän, seuran jäsenten, aktiivisuuden varassa joten hyvät ideat ja ehdotukset ovat enemmän kuin tervetulleita. 

gonzoili Sampo Simonen 4.5.1998 (väsynyt mutta onnellinen)

Suomen Peliautomaattihistoriallinen Seura 
Päätaso * Mikä on SPEL? * Liity mukaan * Jäsenet ja pelit * Tapahtumia * Seuraa keskustelua * Linkkejä * Yhteystiedot