TIMO VAINIKAISEN AUTOMAATIT


timo.jpg 64k


Timo Vainikainen on SPELin mekaanisten pelien ekspertti. Timon kokoelmista löytyy mm. kaksi pajatsoa, joista toinen on jokaisen keräilijän himoitsema 50-pennin pajatso, ja toinen jopa ajalta ennen RAY:n perustamista. Pajatsojen lisäksi kokoelmista löytyy muita mekaanisia seinäpelejä sekä useita flipperi-harvinaisuuksia.

1mkjasso.jpg 61k Sininen ihme, Suomi, 1931

Tämä vanhoilla nikkelimarkoilla toimiva pajatso on kaikkien pajatsojen kantaisä. Laitteita alettiin käyttämään Suomessa 1920-luvun lopussa. Alunperin pajatsoja kutsuttiin nimellä Sininen Ihme, sillä sana pajatso viittasi alempana näkyvään peliin.

Tämän pelin hankinta on tyypillinen esimerkki wanhojen automaattien metsästyksestä: Timo Vainikainen kuuli työkaveriltaan huhun henkilöstä, jolla saattaisi olla tällainen kone. Omistajasta oli kuitenkin tiedossa pelkkä sukunimi, joten ei muuta kuin puhelinluettelo käteen ja soittamaan jokaiselle kyseisen nimen haltijalle. Ensimmäinen soitto tärppäsi heti. Kävi ilmi, että omistaja oli saanut pelin vuosia sitten eräältä kaveriltaan, joka oli heittämässä sen roskikseen. Omistaja ei kuitenkaan ollut halukas myymään laitetta, joten vaati paljon suostuttelua, ennenkuin kaupat tehtiin ja peli vaihdettiin jukeboksiin.

bajazzo.jpg 51k Bajazzo, 20-luvun loppu

Kuten myös Casino RAY:n wanhojen pelien yhteydessä mainittiin, niin sana pajatso tuli nimenomaan tästä pelistä. Bajazzo-automaatteja tuotiin maahan vuosi, pari aikaisemmin kuin Sinisiä ihmeitä.

50pjasso.jpg 57k 50p pajatso, RAY, Suomi, 1970-luku

RAY:n valmistama 50 pennin pajatso on epäilemättä jokaisen peliharrastajan toivelistan kärjessä. Laite on täysin mekaaninen, ja muistuttaa monessa suhteessa 30-luvun alun esikuvia.

novomat.jpg 53k Novomat, Saksa, 50/60-luku

Novomat on itse asiassa yksikätinen rosvo. Myös tämä peli on täysin mekaaninen. Kun kyljessä olevaa kahvaa vetää, alkavat numerokiekot pyöriä. Oikea numeroyhdistelmä tuottaa voiton.

novomat_inside.jpg 70k Novomatin koneisto sisältä

Klikkaa kuvaa, mikäli haluat nähdä Novomatin sisältäpäin.

bigstrike.jpg 48k Big Strike, NSM, Saksa, 60-luku

Keilapeli on monille tuttu 70-luvun baareista

reaktio.jpg 44k Elektroninen Reaktiotesti, Sellmatic, Suomi

Peli mittaa reaktionopeuden sekä kuulo-, näkö- että tuntoaistin perusteella.

minibowling.jpg 53k Minibowling

Tämä keilapeli on harvinaisempi kuin Big Strike.

mini_inside.jpg 84k Minibowlingin koneisto

Klikkaa kuvaa, mikäli haluat nähdä Minibowlingin sisältäpäin.

skyline.jpg 74k Skyline, Gottlieb, USA, 1965

Skyline on elektromekaaninen flipperi, eli toimii puhtaasti releiden ohjaamana. Myös laskuri on kunnon rumpulaskuri, eikä mikään digitaalinäyttöinen hilavitkutin.

EM-flipperit ovat keräilijöiden suosiossa myös muualla maailmassa. Skyline erityisesti on halutumpia malleja johtuen komeasta grafiikasta. Lisämielenkiintoa tuo ylätaulussa olevan hissin ovet, jotka avautuvat pelin aikana. Hissin kyydissä on pari pultsaria, jotka ovat tulossa kuokkimaan hienostoväen bileisiin!

magic.jpg 93k Magic City, Williams, USA, 1967

Magic City on toinen esimerkki elektromekaanisesta flipperistä.

cleopatra.jpg 77k Cleopatra, Gottlieb, USA, 1978

Cleopatra on ensimmäisiä mikroprosessorisukupolven flippereitä. Uusi teknologia ei silti vähennä pelin mielenkiintoa.

joker.jpg 75k Joker Poker, Gottlieb, USA, 1978

Joker Poker on samaa vuosikertaa kuin Cleopatra. Tämän ikäkauden peleistä on usein tehty sekä digitaaliset, että elektromekaaniset versiot.

jalkapallo.jpg 72k Jalkapallo, Saksa, 1950-luku?

Jalkapallo on jälleen yksi esimerkki Saksan maan runsaasta seinäpelitarjonnasta. Peli on täysin mekaaninen.

Suomen Peliautomaattihistoriallinen Seura
Päätaso * Mikä on SPEL? * Liity mukaan * Jäsenet ja pelit * Tapahtumia * Seuraa keskustelua * Linkkejä * Yhteystiedot