SPELin Sampo Simonen jyräsi veteraanien flibukisassa Hollannissa

10.-11.5.2003 pidettiin pienessä Leusdenin kaupungissa Hollannissa ainakin vuodesta 1994 asti vuosittain järjestetty Dutch Pinball Open. Tapahtuma on paitsi flipperikilpailu, samalla myös maan johtava ja Euroopankin mittakaavassa huomattava harrastustapahtuma.

SPELin urheilutoimittajan ominaisuudessa saavuin paikalle jo perjantaina ja samalla tuli treenattua kisaan nostelemalla koneita pystyyn.

Pizza maistui, että jaksettiin nostella koneita. Hollantilaiset tosin hoitivat homman ryhmätyöskentelynä, eivätkä niinkään luottaneet raakaan voimaan. Suuri osa Hollannin kuivasta maastakin on merenpinnan alapuolella, tuskin olisi Härmän jätkät saaneet ikinä tarvittavia patoja aikaiseksi, vaan kun yksi olisi rakentanut päivällä padon, olisi toinen käynyt sen yöllä purkamassa.

Laitteet olivat kovin tuoreita, ainoastaan tämä Jonathan Joostenin hieno Eight Ball DeLuxe edusti perinteisempää tyyliä.

Oli uusi Simpsonikin. Oli vanhakin. Lähes kaikki koneet olivat kotoisin yhden firman myyntivarastosta ja siis myytävänäkin. Näyttelyn aikana vikaantuneisiin koneisiin ilmaantui usein alennusmyyntilappu ja näitä olisi saanut varsin edullisestikin, mutta tuskin olisi partakäkättäjää moisen kanssa lentokoneeseen päästetty. Osien myyjiäkin oli, mutta niinikään enimmäkseen uudempiin koneisiin. Yksi manuaalien myyjä oli, jolla olisi ollut muun muassa ainakin 10 kpl Spirit of 76:n kytkentäkaaviota...

Tämmöisiä antiikkisia flipperin esiasteitakin oli näytillä. Ei niillä kuitenkaan kaiken maailman rähmäkäpälät saaneet pelata.

Vaikka Segan valmistama olikin, ei tämä Viper Night Drivin' ihan mahdoton ollut, tai sitten meitzi vaan yksinkertaisesti diggaa kilvanajopelejä. Slash esiintyy tässä koneessa ja esitteessäkin sanotaan, että "formerly of Guns and Roses". Olisiko pientä piikittelyn makua?

Nämä NBA Fastbreakit oli linkattu sarjakaapelilla yhteen. Systeemi ei vain oikein tuntunut tällä kertaa pelittävän.

NBA ei muiden WPC-koneiden tapaan anna miljoonia ziljoonia pisteitä. Ehkä markkinatutkimuksessa on todettu, että koripallo ja matemaattinen lahjakkuus ovat toisensa poissulkevia tekijöitä, joten tällä eliminoidaan, etteivät pikkugangstat turhaan soittele kännyköillään ruudulla pyöriviin numeroihin.

Veteraanikisasta tuli tämmönen pysti. Eiköhän lähdetä vuonna 2004 porukalla, eihän tuonne ole kuin parin tunnin lento? Tosin ei vielä ollut aivan varmaa tietoa, järjestetäänkö tapahtumaa tuolloin, nimittäin laitekanta kun on enimmäkseen yhden toimittajan varassa, ja varsinkin riittävän varmatoimisten laitteiden haaliminen kisaa varten on työn ja tuskan takana. WPC-koneilla alkaa olla jo ikääkin eikä Sternin koneita pidetä niin luotettavina, että niillä voisi mitään kilpailua pitää.

Nöpö nöpö, sanoo robotti.

gonzoili Sampo.

PS: Tässä vielä muutama tunnelmakuva tapahtumasta.